VEGAN – V-Label και ΟΚ VEGAN

Τι είναι ο veganισμός;

Πελάτες από όλο τον κόσμο επιλέγουν όλο και περισσότερο προϊόντα φυτικής προέλευσης για λόγους που άπτονται της υγείας έως την καχυποψία, την ευκολία, την ηθική, την ικανοποίηση, ή απλούστερα επειδή τα παιδιά τους το προτιμούν. Καθώς η χορτοφαγία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί το λαμβάνουν υπόψη. Γίνεται προφανές ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, στην οποία έχουν δεσμευτεί σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς να ελαττωθεί η κατανάλωση των ζωικής προελεύσεως προϊόντων. Όλα αυτά τροφοδοτούν ένα ζωτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς να αναζητήσουν καινοτόμες και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Τι είναι το σχήμα πιστοποίησης V-Label;

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 50,000 προϊόντα με περισσότερους από 4,300 δικαιοδόχους, φέρουν πλέον το σήμα της V-Label.

Το V-Label είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο, καταχωρημένο σήμα για την επισήμανση προϊόντων και υπηρεσιών για χορτοφάγους και αυστηρά χορτοφάγους, που δημιουργήθηκε στην Ελβετία το 1996. Αποτελεί έναν αξιόπιστο οδηγό αγορών για τους καταναλωτές.

Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην επισήμανση προϊόντων και τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στην διαχείριση ποιότητας, της τεχνολογίας τροφίμων, της χημείας, της κοσμετολογίας και του μάρκετινγκ, είμαστε πρωτοπόροι ενός παγκόσμιου κινήματος. Ως εκ τούτου, συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις, εμπόρους λιανικής, καταναλωτές και διαφημιστές.

Παρέχοντας στους παραγωγούς την vegan και vegetarian πιστοποίηση βασιζόμενη σε ενδελεχείς ελέγχους και διαχείριση ποιότητας, η V-Label είναι ιδανική για κάθε τύπο επιχείρησης, από νεοσύστατες επιχειρήσεις στον χώρο μέχρι και διεθνείς εταιρείες όπως η Unilever, η Nestlé ή η Danone. Μαζί με την επιχειρηματική ευφυΐα, αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή για τις επιχειρήσεις που δεν είναι κατά κύριο λόγο προσανατολισμένες στον κλάδο της χορτοφαγίας, ωστόσο επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο flexitarian πληθυσμό.

Με την Greekexports,  τον επίσημο πάροχο του σήματος V-Label σε Ελλάδα, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο,  συνεργάζεται η TÜV HELLAS (TÜV NORD) πιστοποιώντας την ορθή χρήση του σήματος για την επισήμανση προϊόντων και υπηρεσιών για προϊόντα vegan και vegetarian στη χώρα μας.

Τι είναι το σχήμα πιστοποίησης ΟΚ VEGAN;

Kαθώς η κοινωνία εξελίσσεται, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στρέφεται σε παγκόσμια κλίμακα στη χορτοφαγία και την αναζήτηση προϊόντων κατάλληλων για χορτοφάγους. Οι λόγοι ποικίλλουν για το κάθε άτομο και περιλαμβάνουν κυρίως ευαισθητοποίηση για την υγεία, μέσω της χορτοφαγικής διατροφής, αλλά και ηθική ιδεολογία, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και του περιβάλλοντος, θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς και άλλοι προσωπικοί λόγοι.

Καθώς σε πολλά προϊόντα φυτικής προέλευσης γίνεται προσθήκη ζωικών υλών ή παράγωγων, ή επεξεργασία τους με χρήση ζωικών υλών, καθίσταται πλέον ιδιαίτερα σημαντική η εξασφάλιση της καταλληλότητας των προϊόντων αυτών για χρήση από άτομα που επιλέγουν vegan τρόπο ζωής.

Το Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «ok vegan» αναπτύχθηκε από την TÜV AUSTRIA Hellas και επικυρώθηκε σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Vegan Life» με το βλέμμα στην Κοινωνία, την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ζώων και του Περιβάλλοντος, καθώς και των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο Σχήμα Πιστοποίησης με στόχο την πρόληψη και μείωση των χρησιμοποιούμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης, προς αποφυγή της εκμετάλλευσης των ζώων και ελαχιστοποίηση όλων των πιθανοτήτων μόλυνσης των χορτοφαγικών (vegan) προϊόντων από ύλες και συστατικά ζωικής προέλευσης. Μέσω του Σχήματος επιτυγχάνεται η ανάδειξη της υπευθυνότητας, της κοινωνικής συνείδησης, ευαισθησίας, καθώς και της επιχειρηματικής ηθικής που διέπουν την Επιχείρηση η οποία εξασφαλίζει την παραγωγή προϊόντων απαλλαγμένων από ύλες και συστατικά ζωικής προέλευσης.

Σύντομη περιγραφή

Το Σχήμα καθορίζει τις ουσίες από τις οποίες θα πρέπει τα προϊόντα ενός Οργανισμού να είναι πλήρως απαλλαγμένα, προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση «ok vegan», σχετικά με την συμμόρφωσή τους με τη vegan φιλοσοφία, όπως ορίζεται στο παρόν Σχήμα. Το Σχήμα είναι βασισμένο σε δημοσιευμένες μελέτες, καθώς και στο Διεθνές Πρότυπο ISO 23662:2021.

Τα πιστοποιημένα προϊόντα που διαθέτει ο κάθε ενδιαφερόμενος Οργανισμός έχουν άμεση συσχέτιση με προμηθευτές και συνεργάτες υλικών, οι οποίοι συμμετέχουν κατά την παραγωγή και τυποποίηση των τροφίμων.

Ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται πιστοποίηση VEGAN;

Οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα προϊόντα διατροφής κατάλληλα για αυστηρά χορτοφάγους μπορούν να πιστοποιηθούν και να φέρουν ένα σχετικό σήμα καταλληλότητας. Αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και μεταποίηση προϊόντων, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την πολυπλοκότητα της δομής τους, καθώς και σε επιχειρήσεις catering και μαζικής εστίασης. 

Ελάτε να συνεργαστούμε!

Η AG ADVENT μπορεί να αναλάβει το έργο υποστήριξης για την συμμόρφωση με τα  πρότυπα VEGAN (πχ V-label, OK VEGAN, κλπ) στην επιχείρησή σας. 

Η μεθοδολογία έχει τα ακόλουθα βήματα:

 • Διάγνωση υφιστάμενης κατάστασης
 • Σχεδιασμός πλάνου συμμόρφωσης και Συστήματος Διαχείρισης 
 • Δημιουργία ομάδας έργου με κατάλληλα στελέχη της ειχειρήσεις 
 • Εντοπισμός των ελλείψεων, αποκλίσεων και σημείων βελτίωσης (Gap Analysis).
 • Σύνταξη Πολιτικών και Διαδικασιών (ή και ανασκόπηση και αναθεωρηση υπαρχόντων)
 • Εκπαίδευση Προσωπικού στο σύστημα και στην τήρηση ιχνηλασιμότητας 
 • Επιθεωρήσεις ελέγχου συμμόρφωσης
 • Παρουσία στην επιθεώρηση πιστοποίησης

Πόσο κοστίζει ένα έργο υποστήριξης συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των προτύπων VEGAN (πχ V-label, OK VEGAN, κλπ);

Σχεδιάζουμε μαζί το έργο υποστήριξης για την συμμόρφωση με τα ειδικά αυτά πρότυπα σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας σας. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να σας κάνουμε μια εξειδικευμένη προσφορά για το σενάριο της εταιρείας σας μετά από επικοινωνία.

Τι μπορείτε να περιμένετε από εμάς;

 • Περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας της ομάδας στην υλοποίηση έργων συμμόρφωσης
 • Μειωμένη γραφειοκρατία και χρήση υπάρχουσας τεκμηρίωσης λοιπών συστημάτων διαχείρισης
 • Προστιθέμενη αξία για την εταιρεία σας με τις προτάσεις βελτίωσης που θα καταγραφούν από τους συμβούλους της AG ADVENT
 • Εγγύηση επιτυχίας στην πιστοποίηση συμμόρφωσης

Χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες;

Υποβάλετε αίτημα επικοινωνίας και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας.