AG ADVENT
Business Management
Software
ISO & Standards
Τρόφιμα
Περιβάλλον
Εκπαιδευση
HACCP
ISO 22000
goodfood4kids
BRC & IFS
Υγιειονομικός Σχεδιασμός
Χειρισμός Τροφοδηλητηριάσεων
Επιθεωρήσεις
Food Labeling
HALAL
Interim Management
Food Security
Εκπαίδευση
Νομοθεσία Τροφίμων
Videos
ISO 22000

Το ISO 22000:2005 είναι το διεθνές πρότυπο που εκδόθηκε το 2005 και καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Βασικές του απαιτήσεις είναι: 

  • Η επικοινωνία μεταξύ των μερών (στελέχη, τμήματα, προμηθευτές, πελάτες, αρχές) για την προαγωγή του επιπέδου ασφάλειας τροφίμων 
  • Η επιλογή δεικτών ασφάλειας τροφίμων και η καθιέρωση στόχων 
  • Η κάλυψη των προαπαιτούμενων (PRPs) για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων 
  • Ο καθορισμός προαπαιτούμενων προγραμμάτων (OPRPs) 
  • Ο εντοπισμός κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs) με την εκπόνηση μελέτης HACCP

Για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του ISO22000 έχουν φροντίσει οι εκδότες του να είναι συμβατό με το ISO9001 που πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν παράλληλα. Έτσι ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων – ΣΔΑΤ (Food Safety Management System - FSMS) κατά ISO22000 μπορεί

  1. να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από μηδενική βάση
  2. να αποτελέσει αναθεώρηση παλαιότερου συστήματος ασφάλειας τροφίμων βασισμένου σε άλλα πρότυπα (ΕΛΟΤ 1416, DS 3027, Codex Alimentarius, κτλ) 

 να αναπτυχθεί ενοποιημένο με άλλα συστήματα διαχείρισης (ISO9001, ISO14001, κτλ)

H καρδία ενός συστήματος ασφάλειας τροφίμων κατά ISO 22000 είναι ο συγκερασμός των αρχών του HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) και του καθορισμού προαπαιτούμενων προγραμμάτων. Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι πολλοί θέλουν να λένε. Ξεκινώντας ένα έργο ISO22000 φροντίζουμε για τα εξής:

  1. Καλύπτουμε τα PRPs. Το πρότυπο προτείνει σειρά από 12 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καλύπτονται σε ένα ΣΔΑΤ. Πιο αναλυτικά το PAS220 αναλύει 14 σημεία ως προαπαιτούμενα.
  2. Συγκεντρώνουμε ή καταγράφουμε προδιαγραφές τελικών προϊόντων, α’ υλών και υλικών συσκευασίας.
  3. Αναλύουμε την επικινδυνότητα της διεργασίας. Αναγνωρίζουμε στα διαγράμματα ροής τους πιθανούς κινδύνους και τους αξιολογούμε αναφορικά με την ένταση και την πιθανότητα εμφάνισής τους.
  4. Αναγνωρίζουμε υπάρχοντα και εγκαθιστούμε νέα προληπτικά μέτρα. Όλοι οι αξιολογημένοι κίνδυνοι πρέπει να περιορίζονται με ένα ή συνδυασμό προληπτικών μέτρων.
  5. Εντοπίζουμε τα CCPs και τα OPRPs και καθορίζουμε τρόπους παρακολούθησης τους.
  6. Καταστρώνουμε το σχέδιο επαλήθευσης με επιθεωρήσεις και αναλύσεις.

Αναπτύσσουμε διαδικασίες διαχείρισης του συστήματος. Έλεγχος εγγράφων, συμβούλια, εκπαίδευση, διακρίβωση, διορθώσεις, συνεχή βελτίωση, στοχοθεσία, επικοινωνία, διαχείριση νομοθεσίας, κτλ.

Εάν στην επιχείρηση εφαρμόζεται ή αναπτύσσεται παράλληλα κι άλλο σύστημα διαχείρισης (π.χ. ISO9001:2008) τα παραπάνω είναι κοινά και τα αντιμετωπίζουμε ενιαία.

Εμείς αναλαμβάνουμε την διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΣΔΑΤ με την μεθοδολογία μας που περιλαμβάνει:

  1. Διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης σε υποδομή και πρακτικές που οδηγεί στην σύνταξη λίστας ενεργειών βελτίωσης (action plan).
  2. Συμβουλευτική επί της υλοποίησης ενεργειών βελτίωσης. 
  3.  Εκπαίδευση συντονιστή και ομάδας ασφάλειας τροφίμων 
  4.  Συστηματικοποίηση ελέγχων και προληπτικών μέτρων 
  5.  Ανάπτυξη και έγκριση τεκμηρίωσης ΣΔΑΤ (PRPs, μελέτη HACCP, OPRPs, διαδικασίες, οδηγίες εργασίας) 
  6.  Εκπαίδευση προσωπικού και εσωτερικών επιθεωρητών 
  7.  Διενέργεια εσωτερικής επιθεώρησης 

 Πιστοποίηση

Είμαστε στην διάθεσή σας να αναπτύξουμε και να συμβάλουμε στην εφαρμογή του δικού σας συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Αναλαμβάνουμε να το εκπονήσουμε εξ αρχής ή να αναθεωρήσουμε το ήδη υφιστάμενο σύστημα HACCP ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις του ISO22000. Έχουμε αναπτύξει κατά την πολυετή παρουσία μας στον χώρο εκατοντάδες συστήματα ασφάλειας τροφίμων.

Μην ξεχνάτε πως η εφαρμογή και η συνεχής βελτίωση ενός συστήματος είναι πιο αποτελεσματική και με λιγότερη γραφειοκρατία όταν γίνει η χρήση της εξειδικευμένου λογισμικού ISOPRO 22000. Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει η αρχή: ο εξειδικευμένος και έμπειρος σύμβουλος μπορεί και δίνει χαρακτήρα στο σύστημα, ενώ δεν κουράζει και δεν ξοδεύει την επιχείρηση περιττά.

Επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας στο info@advent.com.gr ή καλέστε μας άμεσα στο 6973771414. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο οργανισμός ISO έχει αναπτύξει επιπλέον πρότυπα σχετικά με το ISO 22000. Μέχρι στιγμής η οικογένεια των προτύπων ISO 22000 έχει τα παρακάτω μέλη:

ISO 22000 - Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain.
ISO 22001 - Guidelines on the application of ISO 9001:2000 for the food and drink industry (replaces: ISO 15161:2001). <br>ISO TS 22003 - Food safety management systems for bodies providing audit and certification of food safety management systems.
ISO TS 22004 - Food safety management systems - Guidance on the application of ISO 22000:2005.
ISO 22005 - Traceability in the feed and food chain - General principles and basic requirements for system design and implementation.
ISO 22006 - Quality management systems - Guidance on the application of ISO 9002:2000 for crop production.


AG ADVENTBusiness ManagementSoftwareISO & StandardsΤρόφιμαΠεριβάλλονΕκπαιδευση
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας: info@advent.com.gr ή καλέστε μας απευθείας στο 210 9233551