AG ADVENT
Business Management
Software
ISO & Standards
Τρόφιμα
Περιβάλλον
Εκπαιδευση
HACCP
ISO 22000
goodfood4kids
BRC & IFS
Υγιειονομικός Σχεδιασμός
Χειρισμός Τροφοδηλητηριάσεων
Επιθεωρήσεις
Food Labeling
HALAL
Interim Management
Food Security
Εκπαίδευση
Νομοθεσία Τροφίμων
Videos
HACCP

Για τις επιχειρήσεις τροφίμων ο Κανονισμός 852/2004 επιβάλει την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου με την μεθοδολογία του HACCP. Οι 7 αρχές του HACCP έχουν αναπτυχθεί από τον Codex Alimentarius και είναι

Αρχή 1η:
Προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων σε όλα τα στάδια.

Αρχή 2η:
Προσδιορισμός σημείων - διεργασιών τα οποία μπορούν να ελέγχονται για να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαφανίσουν ένα κίνδυνο (κρίσιμα σημεία ελέγχου).

Αρχή 3η:
Καθορισμός των κρίσιμων ορίων τα οποία πρέπει να ικανοποιούν οι παράμετροι των κρίσιμων σημείων ελέγχου.

Αρχή 4η:
Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των κρίσιμων σημείων ελέγχου και των κρίσιμων ορίων τους.

Αρχή 5η:
Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση που κάποιο κρίσιμο σημείο ελέγχου βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Αρχή 6η:
Εγκατάσταση συστήματος αρχειοθέτησης και καταγραφής του συστήματος HACCP.

Αρχή 7η:
Προσδιορισμός διαδικασιών επαλήθευσης οι οποίες βεβαιώνουν ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Κατά τον Κανονισμό 852/2004 είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν HACCP όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τρόφιμα, εμπορικές, μεταποιητικές κ.λ.π.  Κατά τον κανονισμό, το HACCP δεν εφαρμόζεται:

  • στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων για ιδιωτική χρήση.
  • στην οικιακή παρασκευή χειρισμό και αποθήκευση τροφίμων για ιδιωτική κατανάλωση.
  • στην άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων (προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής περιλαμβανομένων των προϊόντων του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της θύρας και της αλιείας) στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
  • στα κέντρα συλλογής και βυρσοδεψεία τα οποία εμπίπτουν στον ορισμό της επιχείρησης τροφίμων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η πιστοποίηση του συστήματος HACCP των επιχειρήσεων τροφίμων βάση κάποιου προτύπου δεν είναι υποχρεωτική. Η υποχρέωση φθάνει μέχρι την ανάπτυξη και εφαρμογή μελέτης HACCP. Τα βασικά βήματα ανάπτυξης συστήματος HACCP είναι τα εξής:

  • Επιλογή ομάδας HACCP.
  • Περιγραφή προϊόντος.
  • Προσδιορισμός πιθανής χρήσης του προϊόντος.
  • Κατασκευή διαγράμματος ροής της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Επαλήθευση του διαγράμματος ροής.
  • Αναγνώριση κινδύνων και καταγραφή προληπτικών μέτρων.
  • Καθορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου, τα σημεία δηλαδή τα οποία πρέπει να είναι υπό έλεγχο ώστε να μην παραχθεί επικίνδυνο προϊόν.
  • Καθορισμός των κρίσιμων ορίων, των ορίων τιμών δηλαδή τα οποία δεν πρέπει να ξεπεραστούν στα κρίσιμα σημεία ελέγχου ώστε το προϊόν να παραμένει ασφαλές και η διεργασία υπό έλεγχο.
  • Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης κρίσιμων σημείων ελέγχου και κρίσιμων ορίων.
  • Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών για τις αποκλίσεις.
  • Εγκατάσταση συστήματος αρχειοθέτησης και καταγραφής.
  • Προσδιορισμός διαδικασιών επαλήθευσης.

Είμαστε στην διάθεσή σας να αναπτύξουμε και να συμβάλουμε στην εφαρμογή του δικού σας συστήματος HACCP. Αναλαμβάνουμε να το εκπονήσουμε εξ αρχής ή να αναβαθμίσουμε το ήδη υφιστάμενο σύστημα HACCP της επιχείρησής σας, ώστε να καλύπτει τις τρέχουσες νομικές και κανονιστικές σας υποχρεώσεις στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Έχουμε αναπτύξει κατά την πολυετή παρουσία μας στον χώρο εκατοντάδες συστήματα HACCP. Συστήματα κατανοητά και με την μικρότερη δυνατή γραφειοκρατία. Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει η αρχή: ο εξειδικευμένος και έμπειρος σύμβουλος μπορεί συντάξει σύστημα HACCP που να καλύπτει την ουσία και τον νόμο χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας στο info@advent.com.gr ή καλέστε μας άμεσα στο 210 9233551


AG ADVENTBusiness ManagementSoftwareISO & StandardsΤρόφιμαΠεριβάλλονΕκπαιδευση
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας: info@advent.com.gr ή καλέστε μας απευθείας στο 210 9233551